woensdag 3 november 2010

Ulrika, 2010-10-15

Vandaag naar Ulrika, een klein plaatsje ten ZW van Linköping. Eerst naar het Ycke oerbos, een natuurreservaat waar de mens heel weinig invloed op heeft gehad. Een stenig gebied met echte flinke rotsblokken. Het centrum van het reservaat bestaat uit een flinke en steile berg. Een goed aangegeven pad loopt daar om heen. Verdwalen is onmogelijk, het barst er van de oranje markeringspaaltjes. Schitteren gebied, veel omgevallen bomen, flink bemoste rotsblokken. Ondanks de hoge bomen was de ondergrond helemaal groen van de mossen (en korstmossen) met hier en daar wolfsklauwen.
De hembygdsgård (openluchtmuseum) was bijzonder klein. Zes huisje en een koja, een hut die bewoond werd door houtskoolbranders. Het is echt de locatie voor het dorpsgebeuren, net zoals wij een buurthuis hebben. Daar onze lunch gegeten, zittend en liggend op een bankje in de zon.
Daarna naar de mooie houten kerk gereden aan de andere kant van het dorp. Een echte Zweedse houten met mooie spanen en een vrijstaande klokkentoren. Het streekmuseum was helaas gesloten.Toen doorgereden naar de kerk vanGammalkil gereden en daar wat foto's gemaakt o.a. ook van runenestenen. De hembygdsgård in Vikingstad stelde niet veel voor, dus geen foto's hiervan op de site. Van hieruit weer 'huiswaarts' gereden en daar weer lekker genoten van het eten in De Klomp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten