donderdag 25 november 2010

Kastelentocht, 23 okt. 2010

Met een klein, doch select gezelschap eerst naar de ruïne van Batenburg gereden. Waarschijnlijk is het kasteel in 1250 gebouwd op een motte, kunstmatige heuvel, met een gracht eromheen. Het kasteel is diverse malen verwoest door oorlogsgeweld en vuur. Sinds 1953 is het bezit van Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen die het aangeboden kreeg voor fl. 1,00. Het kasteel, of liever de ruïne, wordt nu alleen zover onderhouden dat het in zijn huidige vorm in stand blijft.Ook het stadje Batenburg is de moeite waard om te bekijken, het telt maar liefst 24 rijksmonumenten. Waarschijnlijk had het stadje al stadsrechten van het jaar 1000.
Daarna zijn we doorgereden naar Haarzuilens om te eten. Die huizen die vroeger vlak bij het kasteel stonden werden gesloopt en onder architectuur van Cuypers werd in 1898 een nieuw dorp gebouwd. Het kasteel werd ook door Cuypers verbouwd, die zich geheel mocht uitleven om een kasteel te maken zoals hij vond dat een kasteel er moest uitzien. Citaat:
... Etienne baron van Zuylen van Nyevelt in 1892 opdracht tot restauratie aan dr.P.J.H. Cuypers. Enige honderden werkkrachten werkten daar meer dan vijftien jaar aan, soms dag en nacht.De bibliotheek werd als eerste gedeelte in gebruik genomen op 3 juli 1893. In 1898 begon de algehele betimmering en afwerking van het interieur, dat in 1907 af was. Het zou tot 1915 duren voor de laatste details waren afgewerkt. De baron Thierry Frederic Etienne Helen baron van Zuylen van Nyevelt bewoond alleen in september een gedeelte van het kasteel.
In het kasteel hebben we een goede rondleiding gehad, echt de moeite waard. De restauratie van het hoofdgedeelte is volgend jaar klaar. Helaas was het weer te slecht om uitgebreid in de kasteeltuin te wandelen. Dus maar afsluiten met een kop koffie en toen weer terug naar huis. Voor meer foto's zie Cultuuruitstapjes op Magic


1 opmerking:

  1. Mooie omgeving daar zo te zien.
    Leuk dat je ook iets beschrijft van het verleden.
    groeten,Marianne

    BeantwoordenVerwijderen